1 Şubat 2009 Pazar

Slumdog Millionaire
















Danny Boyle
2008
***
Bu film 1o dalda Oscar'a aday. Bunların içinde "en iyi yönetmen" ve "en iyi soundtrack"de var. Filmin senaryosu zekice yazılmış. Fakat o kadar çok klişeye boğulmuş ki ilgi çekemiyor. Bollywood sinemasının tüm ögelerini taşıyor. "Kim 500 milyar ister?" yarışma programına katılan bir kenar mahalle çocuğu (ama gururlu) hayatının fırsatını yakalıyor. Para ve aşk arasında yapılan seçimler, mağdur'un kahraman olmasına giden yolu belirliyor. Belki de bu esas kız, esas oğlanlı, klişe doğu sineması Türkler için çok sıkıcı geliyor. Oysa Amerikalıların oldukça ilgisini çekmiş.
Film'in içeriğinin klişe olması filmi sıradanlaştıran tek öge değil. Herhangi bir oyunculuk harikasına da rastlamıyoruz. Biraz da yönetmene pay çıkarmak gerekirse, filmde iniş çıkışlara yer vermemiş. Çok dinamik bir senaryoyu oldukça tekdüze bir şekilde anlatarak filmi sıradanlaştırmış.
Hindistan'daki Kast sistemi basitçe şunu söyler, zenginler zengin kalsın, fakirler de fakir. Bu sistem içinde aşşağıdakiler yukarı çıkmanın hayalleri ile yaşarlar. Hayallerinin tatmin edildiği tek yer ise sinema filmleridir. İronik olarak aslında artist olmak kast sistemi içinde yükselebilmenin nadir yollarından biridir. Bollywood'un bu kadar güçlü olmasının temel nedeni kast sistemidir. Kast hayalleri, yani sinemayı besler. 
Danny Boyle filmi Hintli yönetmen "Loveleen Tandan" ile birlikte çekmiş. Filmin senaryosu ise bir Hint romanından uyarlanmış. 
Filmin müzikleri gerçekten başarılı, M.I.A. in işleri filme cuk diye oturmuş. Soundtrack'i edinmek gerekir. Tabii ki senaryoya da diyeceğimiz yok. Hakkıdır alsın oskarını.

Hiç yorum yok: